Logo WG

Jan Naaijkens 95 jaar

een leven in Hilvarenbeek

2014 Jan Naaijkens 95De wieg van Jan Naaijkens, geboren op 10 februari 1919, stond in de Gelderstraat A183 (nu 22) in Hilvarenbeek. Zijn vader was Jac. Naaijkens (1873 – 1955) en zijn moeder ‘mooi Anneke’ Brekelmans (1881 – 1966). Zijn vader was een manusje van alles: koster, gemeenteontvanger, timmerman, kaarsenmaker, organist en vooral drukker en uitgever van De Hilverbode. Het gezin van Jac. en Anneke Naaijkens telde dertien kinderen, van wie er enkelen op jonge leeftijd stierven.

In zijn veelzijdigheid is Jan in de voetsporen van zijn vader getreden. Op 14-jarige leeftijd vertrok hij naar de Bisschoppelijke kweekschool in Den Bosch om onderwijzer te worden. Daar maakte hij kennis met cultuur, weliswaar in wijwater gedrenkt, maar het zou zijn verdere leven bepalen. Jarenlang stond hij als leerkracht voor de klas, maar daarbuiten kregen zijn artistieke talenten ruim baan.

Hij schreef talloze toneelstukken, wagenspelen, kinderboeken, schoolboekjes, artikelen in dagbladen en tijdschriften, boeken over Brabant, liedjes en redevoeringen. En hij maakte tal van tekeningen en lino- en houtsneden.

Jan was o.a. medeoprichter van de Groot-Kempische Cultuurdagen (1947 – 1971), die in hun hoogtijdagen Hilvarenbeek in Nederland en Vlaanderen grote bekendheid gaven. Hij was schrijver en regisseur van tientallen openluchtspelen die vooral op de binnenplaats van het gemeentehuis werden opgevoerd, maar bijvoorbeeld ook in het Friese Jorwerd. Jan was prominent lid van Maet Hout Staet en samen met zijn vrouw Agnes van Kalmthout (1921 – 2009) richtte hij Speelgroep Filiassi op.

Jan en Agnes kregen twaalf kinderen, en namen ook enkele pleegkinderen in huis op. Voor zijn culturele verdiensten kreeg Jan onder andere het ereburgerschap van Hilvarenbeek (2012), de Zilveren Anjer (2000) uit handen van koningin Beatrix, een koninklijke onderscheiding (1986) en de Eduard Verkadepenning (1987).

In 2005 verscheen van de hand van drs. Theo Schouw de biografie ‘Jan Naaijkens. Een leven in Brabant’.

2 – 23 februari 2014