Logo WG

Dès Biks – Dès Fiks

schilderijen en foto’s van de Rooie Fik, de meest geportretteerde Bekenaar

2017 Rooie FikDat het kan verkeren blijkt wel uit het feit dat nota bene een zwerver!, de meest geportretteerde Bekenaar aller tijden is. Van Willem Smulders, veel en veel beter bekend als de Rooie Fik, zijn ruim twintig schilderijen gemaakt. Vrijwel alle schilderijen zijn op deze overzichtstentoonstelling te zien. Verder wordt een tiental foto’s getoond. Het totaal geeft een nooit eerder vertoond beeld van deze beroemde zwerver. Nooit eerder is zo’n tentoonstelling gehouden.

De aanleiding is een boek over de Rooie Fik dat op 13 november 2016 is gepubliceerd. Dit boek is geschreven door de broers Karel en Paul Spapens en Ine Spapens-van den Biggelaar. Ter gelegenheid van dit boek is een aantal nieuwe initiatieven genomen, waaronder wandel- en fietsroutes langs de plaatsen die belangrijk zijn geweest in het leven van de zwerver. En deze tentoonstelling is er ook gekomen naar aanleiding van het boek. Een expositie die niet gehouden had kunnen worden zonder de welwillende medewerking van de eigenaren van de schilderijen.

De titel van deze tentoonstelling luidt Dès Biks – Dès Fiks. Het is een uitdrukking van het gevoel dat de Bekenaren nog steeds bij de Rooie Fik hebben. Deze zwerver, die leefde van 1894 tot 1977, staat voor de identiteit van Hilvarenbeek en de Bekenaren.

De titel laat zich vertalen in: ‘Als je Hilvarenbeek zegt, dan zeg je de Rooie Fik’. Overigens, ‘Dès Biks’ is een serieuze knipoog naar het gelijknamige woordenboek van het Beeks dialect dat Jan Naaijkens in 1992 publiceerde.

5 – 26 maart 2017