Logo WG

Frans en Gerard van Hees

pentekeningen & schilderijen

2022 Gerard van Hees2022 Frans van Hees

Het was in de jaren ‘60 van de vorige eeuw dat twee echte Bikse gebroeders, Frans en Gerard van Hees, samen met hun zwagers Cees de Weijs en Cees Verheggen elke zondagmorgen het veld introkken om van de natuur te genieten.
Tijdens deze wandelingen probeerden zij het landschap in de omgeving van Hilvarenbeek, met potlood en houtskool aan het tekenpapier toe te vertrouwen. De resultaten werden bij thuiskomst onder het genot van een bak koffie verder met elkaar besproken, hetgeen bij regelmaat tot heftige discussies leidden.
Cees de Weijs (helaas veel te vroeg overleden) is vanaf dat moment serieus doorgegaan en heeft d.m.v. cursussen en opleidingen zich verder weten te ontwikkelen in de schilder- en tekenkunst.

Frans

Frans heeft na zijn pensionering zijn oude hobby weer opgepakt en is een tekenopleiding gaan volgen bij tekenleraar Louis de Groot in Hilvarenbeek en heeft zich verder gespecialiseerd in het maken van pentekeningen.
Op deze expositie zijn een groot aantal pentekeningen van zijn hand te zien. Deze tekeningen geven een mooi overzicht van Hilvarenbeek uit lang vervlogen tijd (vijftiger jaren), “Toen ons dörpke nog héél gewoon was”.
Velen onder ons zullen zich nog herkennen in de tekeningen van Frans.

Gerard

Gerard heeft zich verder ontwikkeld door lessen te volgen bij stilleven-kunstenaar Noud Adams en het 'Atelier Someren'.
Inmiddels is Gerard (voor sommigen Gerrit) een aantal jaren actief lid bij het kunstenaars collectief 'Perron1' in zijn huidige woonplaats Maarheeze.
Stilleven kunstenaar Henk Helmantel is een van zijn inspiratiebronnen en voorbeeld voor zijn in het algemeen realistische schilderijen.
Ook zijn er een aantal impressionistische schilderijen van Gerard te zien.

28 november - 12 december 2021