Logo WG

Bas Wouters

schilderijen

‘If anywhere was here’

2023 Bas WoutersTijdens zijn loopbaan studeerde Bas in de jaren tachtig aan de Fontys lerarenopleiding in Tilburg. Daar had hij les van o.a. Emo Verkerk, Theo Kuijpers en Jan Goossen. Op de kunstacademie van Cardiff vormde o.a. de Amerikaanse graficus Tom Piper een inspiratiebron voor hem. Terug in Nederland begon hij te schilderen.
Deze Brabantse schilder is na een pauze weer toe aan exposeren. Ook een groep verzamelaars weet zijn werk ondertussen weer te vinden en te waarderen.

Een aantal werken zijn monumentaal geschilderd. Dikke lagen verf zijn met de vingers in plaats van een kwast aangebracht. Dit ‘schildergeweld’ maakt dat de werken nadrukkelijk aanwezig zijn en tegelijkertijd verbergen zij een soort tederheid.
De kunstenaar: “Ik probeer mijn werk zowel verontrustend als troostend te laten zijn”.
Bas zoekt naar oerbeelden. Daarbij maakt hij gebruik van symbolen die voor hem een spirituele lading hebben. Hij wil een appél doen op menselijkheid, een lans breken voor het hebben van moed.
De kunstenaar: “Met mijn schilderijen wil ik commentaar leveren op de huidige tijd en het morele gat daarin te duiden”.
Daarnaast ervaart hij het leven als grillig, hoopvol en soms onvoorspelbaar. “Maar”, zegt Bas, “dat leven moet wel gevierd worden”.

Zijn aquarellen zijn kleine werkjes. Ze vragen om een aandachtige en zachte manier van waarnemen en lijken daarin de tegenpool van de schilderijen van Bas.

Een selectie van zijn werk was eerder te zien in Wales, Milaan, Tilburg, Zaltbommel en vorig jaar in Zuiderwoude. Een deel van zijn schilderijen wordt in 2026 in een galerie in New York geëxposeerd.

21 mei - 18 juni 2023