Logo WG

Walter Agaatsz | schilderijen

“Graven in gedachten”

2023 Walter Agaatsz

Voor Walter Agaatsz is het al een tijd geleden dat hij zijn werken exposeerde. Na zijn opleiding aan de kunstacademie St. Joost in Breda (1977 – 1982) volgde een aantal exposities in verschillende galeries.
Zijn laatste tentoonstelling was in Museum Slager in Den Bosch (2016) in het kader van “Jheronimus Bosch 500”.

In zijn beginperiode waren zijn schilderijen abstract, van groot formaat en hadden als thema’s: “confrontatie met het model" en de “geïndividualiseerde mens”. Hij voelde zich aangetrokken tot het fenomeen “de mens”. In zijn figuratieve werk komt dit duidelijk tot uiting. Met deze expositie geeft hij een overzicht van zijn (oude) werk, aangevuld met een aantal recent gemaakte aquarellen.

Het abstracte werk ontstond toen hij niet meer kon reflecteren op zijn omgeving. Dat vertaalde zich in schilderijen die snel en met flinke verfmassa’s werden gemaakt. Duidelijk is dat hij hier zijn ongenoegen weergeeft in een explosie van kleuren.

De verf is dun aangebracht om de vele veranderingen aan het schilderij door te kunnen voeren. Voorbeelden in de vorm van levende modellen of foto’s gebruikte hij bewust niet, omdat deze de picturale vrijheid zouden kunnen beperken. De beelden ontstonden tijdens het schilderen.
Hij  probeerde door middel van de in hemzelf opgeslagen visuele herinneringen een nieuw en oorspronkelijk beeld samen te stellen.

De uiteindelijke, anatomische weergaven van de mens zijn zodanig weergegeven dat ze, vanuit een realistisch beeld van de wereld gezien, afwijkingen vertonen. Hiermee verwijst hij naar onze sterk geïndividualiseerde maatschappij. De mens als individu heeft Walter Agaatsz altijd gefascineerd.

 

20 augustus - 10 september 2023