Logo WG

Bart Hoogveld

tekeningen | schilderijen | mixed media

2024 Bart Hoogveld

Bart Hoogveld (1976) is beeldend kunstenaar en docent Beeldende Vorming, Tekenen en Techniek in het voortgezet onderwijs. Hij is woonachtig in Hilvarenbeek, waar hij een atelier aan huis heeft.

In zijn atelier houdt Bart zich voornamelijk bezig met tekenen en schilderen. Zijn werk/stijl kenmerkt zich door een krachtige lijnvoering en het gebruik van verschillende technieken en materialen.

Vele honderden tekeningen gemaakt door de jaren heen, vormen de basis voor al zijn werken. Hierop volgt een werkproces van voortdurend reproduceren, weghalen, herschikken en combineren van tekeningen in verschillende lagen, resulterend in een spannend, uitdagend beeld. Het is een oneindig experiment van lijnen, kleuren, vormen, materialen en technieken in een constante zoektocht naar de juiste compositie. Elk werk is het resultaat van een evoluerend proces van soms weken of maanden, waarbij de gelaagdheid is ontstaan door gebruik te maken van eerdere schilderijen, tekeningen of ondergronden. Dit zorgt ervoor dat elke laag een eigen historie of achtergrond heeft, die niet direct zichtbaar is en hoeft te zijn, maar wel meer betekenis geeft. Zijn werk heeft altijd een herkenbare vorm (dieren, gezichten, auto's), maar hij daagt de toeschouwer tevens uit om een eigen verhaal of betekenis te ontdekken.

Door bestaande elementen te combineren en deze op nieuwe en onverwachte manieren te gebruiken, creëert hij in zijn werk een sterk gevoel voor balans en vorm in een complex lijnenspel. Door zijn experimentele en onvoorspelbare aanpak is Bart in staat zijn werk voortdurend te herschikken en zo een visueel levendige ervaring te creëren.

14 januari - 4 februari 2024